GREENWAVE FESTIVAL – 2015

0

Θεσσαλονίκη 14/9/2015

Το GREENWAVE FESTIVAL είναι μία μεγάλη, εναλλακτική, πράσινη γιορτή η οποία διοργανώνεται στην πόλη μας για πέμπτη συνεχή χρονιά από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν και το στηρίζουν έμπρακτα, όλα αυτά τα χρόνια,   δεκάδες οργανώσεις, συλλογικότητες, ομάδες, πρωτοβουλίες η   δράση των οποίων αφορά σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος  θα πραγματοποιηθεί το οίκο-μπαζάρ το οποίο θα  έχει διπλάσιες συμμετοχές από πέρσι καθώς  θελήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους/ες παραγωγούς και χειροτέχνες/ισσες να γίνουν μέρος αυτής της πράσινης γιορτής. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, εργαστηρίων, δρώμενων, δράσεων για παιδιά, συναυλιών.

Το θέμα του φεστιβάλ φέτος είναι η  ιστορία των κινημάτων της Θεσσαλονίκης. Καινοτομία του φετινού φεστιβάλ θα είναι η Vegan κουζίνα του και οι κάλπες Αλληλεγγύης οι οποίες θα είναι στημένες στο χώρο του φεστιβάλ όλες τις ημέρες σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τους/τις πρόσφυγες. Eυχαριστούμε θερμά τις δεκάδες εθελοντών/ντριών για τη σημαντική τους  συμβολή στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ και το το Ίδρυμα   Χάινριχ Μπελ Ελλάδας για  την υποστήριξη του. Σας περιμένουμε όλους και όλες στις 17,18,19,20 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Πάρκο (ΧΑΝΘ).

GREENWAVE FESTIVAL 2015
αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη των αγώνων και των κινημάτων
Το GreenWave φέτος θα δει την πόλη που το γέννησε μέσα από μια άλλη ματιά. Θα ανατρέξει στο παρελθόν για να κατανοήσει το παρόν και να προσφέρει προοπτική για το μέλλον. Θα μιλήσει για τη Θεσσαλονίκη μέσα από τα κινήματά της αλλά και μέσα από τις σκοτεινές και αποσιωπημένες πτυχές της.

Θα ταξιδέψουμε στο χρόνο… από τη Φεντερασιόν και την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα, στον Μάη του ’36, στα κινήματα ειρήνης του ’60, στο οικολογικό, το φεμινιστικό, το lgbt, το κίνημα αντιρρησιών συνείδησης και της μη βίας του ’80, στις καταλήψεις και στις αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες του ’90, στα κινήματα και τις πρωτοβουλίες που γέννησε η κρίση στον 21ο αιώνα για την αυτο-οργάνωση, την αλληλεγγύη, το αντιφασιστικό/αντιναζιστικό κίνημα.

Θα κάνουμε μια βουτιά στο παρελθόν και μένοντας στον τόπο μας, τη Θεσσαλονίκη, θα τη δούμε αλλιώς, μέσα από τον «φακό» των αγώνων εκείνων που δε σταμάτησαν να παλεύουν για όσα πίστευαν ότι άξιζε να σωθούν.

Θα δούμε τη Θεσσαλονίκη ως μία κυψέλη που εξέθρεψε τα καλύτερα και τα χειρότερα, που γέννησε την πρωτοπορία αλλά έζησε και τον αντισημιτισμό και τον φασισμό, με φάσεις δημιουργικές και βαθιά ανατρεπτικές αλλά και στιγμές τραγικές και ιδιοτελείς. Θα γνωρίσουμε καλύτερα τη Θεσσαλονίκη του εθνικισμού και των πολιτικών δολοφονιών, του τσιμέντου και της αντιπαροχής, της καταστροφής του περιβάλλοντος και του πράσινου αλλά και αυτή των αγώνων εναντίον της ρύπανσης και της υποβάθμισης, για την υπεράσπιση του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη, των πεζών, των ποδηλατών, του διαφορετικού, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μέσα από αυτόν τον αδιάλειπτο και ιδιότυπο «διάλογο», ανάμεσα στην αντίδραση και την ανατροπή, στην οπισθοδρόμηση και την πρωτοπορία ενός και πλέον αιώνα, θα δούμε την πόλη μας, τους εαυτούς μας δηλαδή, κατάματα, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, ώστε να κατορθώσουμε να παρουσιάσουμε το όραμά μας για τον τόπο μας;

 • Μια μητρόπολη ανοιχτή, πρωτοποριακή, φιλόξενη, εναλλακτική, αλληλέγγυα, πράσινη, με σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο, σε όλα τα έμβια όντα.
 • Μια πόλη πρότυπο πολιτισμού και δημοκρατίας.
 • Μια πόλη όπως μας αξίζει!
 • Ένα GreenWave festival αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη των αγώνων και των κινημάτων.

Πατήστε με το ποντίκι σας τους παρακάτω τίτλους για να δειτε αναλυτικά το πρόγραμμα του GreenWave Festival 2015

 

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις δράσεις εκτός απο την ξενάγηση με καραβάκι

Διοργάνωση: Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ GREENWAVE FESTIVAL 2015

ΠΕΜΠΤΗ 17.9.2015

 Εκδηλώσεις

7.30-9.30 μ.μ.       Θεσσαλονίκη: η πόλη των μεγάλων αντιφάσεων – Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και τον νεοναζισμό

 • Ο νεοναζισμός στο σκαμνί – Κώστας Τορπουζίδης, Δικηγόρος, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
 • Από τον παλιό στον νέο φασισμό – Πέτρος Θεοδωρίδης, Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας
 • Η εθνικιστική ρητορεία και οι οργανώσεις της – Μιχάλης Τρεμόπουλος Νομικός-πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων
 • Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης μετά το ολοκαύτωμα – Ιωσήφ Βαένα, Φαρμακοποιός

Συντονίζει η Ελεονώρα Ζώτου, Οικονομολόγος

Η πρώτη εκδήλωση του φεστιβάλ θα εστιάσει στο διαχρονικό αγώνα των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Θα ξεδιπλωθούν πτυχές της ιστορίας της πόλης άγνωστες και σκοτεινές. Από τα πογκρόμ εναντίον των Εβραίων, τις πολιτικές δολοφονίες και τη δράση παρακρατικών οργανώσεων στην πόλη τον προηγούμενο αιώνα έως την εμφάνιση  της νεοναζιστικής ΧΑ, την εγκληματική δράση της, τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και το κίνημα που τα τελευταία χρόνια αντιπαλεύει την άνοδο του νεοναζισμού.

 

 

7.30-9.30 μ.μ.      Πρώιμες οικολογικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνιαΙστορικό και Συλλεκτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης Μάνου Μαλαμίδη

 

Εργαστήρια bazaar

5.30-6.15 μ.μ.       Συγκέντρωση και αποτελεσματική μελέτη για παιδιά 10-18 ετών. Νοητική χαρτογράφηση (mind mapping) το ύψιστο εργαλείο οργάνωσης της σκέψης και αποτύπωσής της σε μορφή χάρτη ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ

Εργαστήριο finger Knitting (κατασκευή πλεκτού φουλαριού χωρίς βελόνες)Χατζηγεωργίου(Ευαγγελή)-Νίκη

6.30-7.15 μ.μ.   Εργαστήρι επισκευής και αλλαγής χρήσεων διαφόρων υλικών  και αντικειμένωνReuse Machine Depot

Μασάζ για πονοκέφαλο Τσακνάκη Στέλλα

 

Σεμινάριο χορού

8.00-9.00 μ.μ.       Σεμινάριο χορού swing jive για αρχάριους/ες Oμάδα Jitterbugs skg

 Συναυλίες

9.30 μ.μ.             Mπάντα δρόμου του Κρουστόφωνου

Εναλλάξ

Βάσω Βασιλειάδου

Γκιντίκι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.9.2015

 Εκδηλώσεις

7.30-9.30 μ.μ.       Τα κινήματα της πόλης – Ιστορία και προσφορά

 • Από τη Φεντερασιόν, στο Μάη του ‘36 και τη συγκρότηση της εργατικής τάξης – Δάγκας Αλέξανδρος, Ιστορικός-Συγγραφέας
 • Στις ρίζες του οικολογικού κινήματος – Γιώργος Λιερός, δημοτικός σύμβουλος
 • Η συνεισφορά του φεμινιστικού κινήματος – Νατάσα Πολυχρονιάδου, μέλος φεμινιστικών συλλογικοτήτων
 • Το δικαίωμα στη lgbt διαφορά – Σπύρος Βαρβέρης, Μέλος της Σύμπραξης για το Κοινωνικό Φύλο
 • Οι αντιρρησίες συνείδησης και το κίνημα της μη βίας – Θανάσης Μακρής, αντιρρησίας συνείδησης, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Συντονίζει ο Γιώργος Μπλιώνης, Δρ. Βιολογίας-Οικολογίας

H Θεσσαλονίκη, η πόλη των μεγάλων αντιφάσεων έχει να επιδείξει κατά τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας της στιγμές ανατρεπτικές και πρωτοποριακές και άλλες ζοφερές και αντιδραστικές. Με την εκδήλωση αυτή επιδιώκεται να αναδειχθεί αυτή η διάσταση της ιστορίας της πόλης που αφορά  δράσεις, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που είχαν ως στόχο τη διεκδίκηση και την προστασία κοινωνικών, εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος κάποιες από τις οποίες έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη μας πολύ πρώιμα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

 

 

7.30-9.30 μ.μ.       Κλιματική αλλαγή – Η Διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα

 • Γιώργος Δημαράς, πρώην Βουλευτής Σύριζα, μέλος των Οικολόγων Πράσινων
 • Νίκος Μάντζαρης, Υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματική πολιτικής WWF
 • Ζωή Bροντίση, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, ενέργεια/περιβάλλον
 • Καραγιωργάκης Σταύρος, Δρ Φιλοσοφίας, μεταφραστής του βιβλίου «Κλιματική Δικαιοσύνη» του Brian Tokar

Συντονίζει η Δήμητρα Γωγάκου, Αρχιτεκτόνισσα MSc Βιοκλιματικός Σχεδιάσμος

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα εστιάσει στους στόχους και τις προτεραιότητες της  Διάσκεψης για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι (COP21) τον προσεχή Νοέμβριο, η οποία μπορεί να είναι η τελευταία πραγματική ευκαιρία ώστε να επιτευχθεί μία δεσμευτική συμφωνία σε ότι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απώτερο ορίζοντα την πλήρη παύση τους και παράλληλα να προστατεύσει τον ευάλωτο αναπτυσσόμενο κόσμο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τη δεκαετία 2000-2010 οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές σε όλα τα φυσικά και ανθρωπογενή συστήματα, σε όλες τις ηπείρους και τους ωκεανούς. Η συνεχής αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, επηρεάζοντας όλες τις χώρες.

 

 

Προβολή – συζήτηση

7.30-9.00 μ.μ.       Καταρρίπτοντας τους μύθους για τον vegan τρόπο ζωής

Προβολή της ομιλίας του James Wildman «101 λόγοι για να γίνετε vegan» Ακολουθεί ομιλία – συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Κούτσικα, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M.Sc. και μέλη της συλλογικότητας Vegan Thessaloniki.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Ανδρέας Παπαζαχαρίου

Η συλλογικότητα Vegan Thessaloniki σας προσκαλεί σε μια ανατρεπτική προβολή και συζήτηση που στόχο έχει να καταρρίψει κοινούς μύθους γύρω από τον vegan τρόπο ζωής. Ελάτε να συζητήσουμε και να μάθουμε πως ένας τρόπος ζωής χωρίς βία στα ζώα μπορεί να γίνει εύκολος και εφικτός για τον καθένα και τη καθεμιά μας.

Εκδήλωση – Παρουσίαση

8.00-9.00 μ.μ.       Η καθημερινή ζωή των Θεσσαλονικέων στην κατοχή 1941-1944 Ιστορικό και Συλλεκτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης Μάνου Μαλαμίδη

Θεατρικό Δρώμενο

9.00 μ.μ.                Δρώμενο για την επέτειο δολοφονίας του Παύλου ΦύσσαΧρύσα Γκούμα, Κατερίνα Βαφειάδη και ομάδα εθελοντών

Εργαστήρια bazaar

5.00-6.30 μ.μ.       Παρουσίαση πολλαπλασιασμού των ενεργών ικροοργανισμών εφεύρεσης του Dr. Teuro Higa – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «ΣΠΕΙΡΑ ΓΗΣ»

6.00-7.00 μ.μ.       Μαγειρεύοντας … καλλυντικά – ΜΥΓΔΟΝΙΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Συναυλίες

9.30 μ.μ.              Bb5 percussion system, Y. Baris Bal, Grikanta, The Balguns

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19.9.2015
Δράσεις για παιδιά

11.00π.μ-1.00μ.μ Παιχνίδι για παιδιά δημοτικού και απελευθέρωση πουλιώνΔράση για την Άγρια Ζωή

Tα παιδία παίζει…παραδοσιακάYou in Europe
Μικροί και μεγάλοι ξαναθυμόμαστε παίζοντας τα παραδοσιακά παιχνίδια της γειτονιάς όπως αμπάριζα, κρυφτό, κυνηγητό, κουτσό, αγαλματάκια.

                               Δράσεις με το Κινητό σχολείοPRAKSIS

Kατασκευή μακραμέ για παιδιά Τσακνάκη Στέλλα

Μαθήματα ποδηλάτου – Πράσινες Διαδρομές ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Χειροτεχνίες και ζωγραφιές σχετικές με το περιβάλλον και την προστασία της ορνιθοπανίδας – ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΩΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ ΒΟΛΒΗΣ

Εργαστήρι κατασκευών «το χαρούμενο καλαμπόκι» -ΑΛΛΟΣΤΡΟΠΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Πλέξιμο για παιδιά – ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ

Yoga για παιδιάAnnapurna Team

Δημιουργική αφήγηση για παιδιά – Νίκη Χατζηγεωργίου 

 Λαΐκό γλέντι

2.00-5.00 μ.μ.       Από πρίν κι από μετά

Λαϊκή απογευματινή

 

Εκδηλώσεις

7.30-9.30 μ.μ.       Τα κινήματα ως απάντηση στην κρίση

 • Οικονομική κρίση, απεχθές χρέος και βιωσιμότητα – Δημήτρης Φουτάκης Οικονομολόγος
 • Οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης την εποχή της κρίσης – Κοινωνική Οικονομία Κώστας Νικολάου, Bioscoop, Kίνηση 136
 • Αποανάπτυξη, Τοπικοποίηση: Αποδόμηση της ιδέας της προόδου – Γιάννης Μπίλλας, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός, Βιοκαλλιεργητής

Συντονίζει η Ιουλία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος

Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν ιδιαίτερες διαστάσεις της οικονομικής κρίσης που εδώ και χρόνια μαστίζει τη χώρα αλλά και τοπικές πρωτοβουλίες και δράσεις εναλλακτικές και αλληλέγγυες ως απάντηση στην κρίση αυτή. Στις «παράπλευρες ωφέλειες» της ύφεσης συγκαταλέγονται η άνθηση της κοινωνικής οικονομίας και η εντυπωσιακή έκφραση έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης των πολιτών είτε  ατομικά είτε  μέσα από οργανωμένες δομές και συλλογικότητες. Θα διασαφηνιστούν όροι όπως η αποανάπτυξη και η τοπικοποίηση και θα διερευνηθούν οι λύσεις που προτείνουν αυτές οι προσεγγίσεις ως διέξοδο στην πολυεπίπεδη, βαθιά κρίση που διάγουμε.

 

7.30-9.30 μ.μ.       Από τις αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες της δεκαετίας του 90’ στο κίνημα αλληλεγγύης για τους/τις πρόσφυγες

 • Η ιστορία του αντιρατσιστικού κινήματος της ΘεσσαλονίκηςΑνδρέας Καραδάκης, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης
 • Συρία-Τουρκία-Ελλάδα…το μεγάλο της ζωής μου ταξίδι – Ertuğrul Kürkçü, Τουρκία, Βουλευτής  HDP
 • Οι πρόσφατες εξελίξεις στο καθεστώς απόδοσης της ιθαγένειας. Οι νέες προοπτικές – Δημήτρης Παπαϊωάννου, Νομικός PRAKSIS
 • Το κίνημα αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης προς τους/τις πρόσφυγες – Αμίρ Καρίμι, μέλος της πρωτοβουλίας Refugee Solidarity Movement Thessaloniki

Συντονίζει ο Αλέκος Γεωργόπουλος, καθηγητής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ΑΠΘ

Στην εκδήλωση του Σαββάτου για την ιστορία του αντιρατσιστικού κινήματος της πόλης και τη μεταναστατευτική πολιτική θα παρουσιαστούν οι συνθήκες που γέννησαν τις αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες στη Θεσσαλονίκη κατά τη δεκαετία του ‘90 και ο μετασχηματισμός των κινήσεων αυτών στο σημερινό κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Επιπλέον, θα διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς της ιθαγένειας και θα εξεταστούν συγκεκριμένες πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής. Τέλος θα εστιάσουμε στο τεράστιο προσφυγικό κύμα από την -εδώ και τέσσερα χρόνια- εμπόλεμη Συρία και την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση που αυτή η κατάσταση προκάλεσε.

 

5.00-7.00 μ.μ.       Εκδήλωση για την Κοινωνική Οικονομία – Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, Κέντρο Εργάνη

 

5.00 μ.μ.                Ξενάγηση με καραβάκι στο παραλιακό μέτωπο: Μεταμορφώσεις της πόλης, η ιστορία της παλιάς παραλίας Μάνος Μαλαμίδης

                               Εισιτήριο πλοίου 4 ευρώ με αναψυκτικό ή ποτό

 

Εργαστήρια bazaar

5.30-7.00 μ.μ.       Επίδειξη εργαλείων χειρός – επίδειξη φινιρίσματος με φυσικά λάδιαΚασαστογιάννης Νικόλας

                               Λιθογλυπτική – Μαρία Σταμπουλή

Συναυλίες

9.30 μ.μ.                Κρούση, Dj Ηλίας Καλπάκας & η ομάδα χορού Jitterbugs skg, Aperito the band,                                 Lostre community, Zoao afroso and the music oxygen

Κάλπες Αλληλεγγύης – κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ

— ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ –

Σ’ αυτές τις εκλογές, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι και όλες ανεξάρτητα από εκλογικούς καταλόγους, εθνικότητα, ηλικία. Ο κοινωνικός χώρος ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και το GREENWAVE FESTIVAL στήνουμε τις δικές μας κάλπες αλληλεγγύης, από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, στο πάρκο της ΧΑΝΘ (πρώην αναψυκτήρια). Συγκεντρώνουμε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και άλλο εξοπλισμό, και στηρίζουμε έμπρακτα όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, τη θρησκεία τους, το χρώμα, τη φυλή τους. Σας καλούμε όλους και όλες να αποδείξουμε ότι «οι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη» πριν και μετά τις εκλογές!

Συλλέγουμε:

Τρόφιμα μακράς διαρκείας: φρυγανιές, μπισκότα, νερό, γάλα εβαπορέ, χυμούς

Βρεφικά είδη: βρεφικό γάλα, μπιμπερό, κρέμες, μωρομάντηλα, πάνες

Ρουχισμός: Καπέλα, αθλητικά παπούτσια, αδιάβροχα, εσ

Γράψτε το σχόλιό σας