José Bové: η Ευρώπη πρέπει αντιμετωπίσει την ασθένεια «xylella» ως μείζονα φυτική κρίση.

0

συνέντευξη του José Bové*

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα corseinfos – 27.4.2015, μετάφραση από τα γαλλικά: Ορέστης Κολοκούρης)

Ο ευρωβουλευτής και ηγέτης της αγροτιάς, José Bové, μετά από αίτημα των Μετριοπαθών Εθνικιστών (Κορσικανών) ασχολήθηκε με το ζήτημα της ασθένειας Xylella fastidiosa. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αμπελοκαλλιέργεια του Antoine Arena στο Patrimoniu, κατά την οποία συνάντησε αγρότες και εκλεγμένους του Femu a Corsica (Faisons la Corse, κορσικανοί αυτονομιστές), χαρακτήρισε την κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή και κάλεσε σε κινητοποίηση για να ασκήσουν πίεση στην Ευρώπη και στα κράτη-μέλη. Στην ιστοσελίδα Corse Net δήλωσε ότι η μόνη διέξοδος είναι να απαγορευτούν οι είσοδοι φυτών, να αλλάξει ριζικά το σύστημα των φυτωρίων και να ληφθούν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα.

Yπήρξε ποτέ ξανά τέτοια μάστιγα στον αγροτικό κόσμο;

Η μόνη ανάλογη που μπορούμε να ανακαλέσουμε είναι το περιστατικό της φυλοξέρας, όταν το αμπέλι εξαφανίσθηκε τελείως. Τώρα είναι χειρότερα, λόγω της ποικιλίας των φυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο! Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο;

Πρέπει να δράσουμε σε πολλαπλά επίπεδα. Το πρώτο είναι να δημιουργήσουμε μια πανευρωπαϊκή προστασία για να θωρακίσουμε το σύνολο των εισαγωγών στην Ευρώπη από τρίτες χώρες. Χρειάζεται προστασία και εξακρίβωση όλων των φυτών που εισέρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο. Αν ένα μολυσμένο καφεόδεντρο δεν είχε εντοπιστεί τελευταία στο Rungis (προάστιο του Παρισιού) δεν θα γνωρίζαμε από πού ήρθε. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν αυτή τη συλλογική ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος.

Είναι δυνατόν; Μέχρι τώρα η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν το επιτρέπει.

Τώρα ναι. Είχαμε μια συνάντηση γι” αυτό το λόγο πριν 15 μέρες. Θα κάνουμε μια δεύτερη την ερχόμενη εβδομάδα, Πέμπτη πρωί, ειδικά για το ζήτημα της xylella. Γι αυτό πρέπει να πιέσουμε! Στη συνέχεια, πρέπει να δράσουμε στην περιοχή της Απουλίας για να εμποδίδουμε το βακτήριο να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της Ιταλίας ή να περάσει και σε άλλους τομείς. Η Κορσική είναι άμεσα απειλούμενη, όπως επίσης η Σαρδηνία, η Σικελία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Τοσκάνη…

Πώς θα μπορούσε να περιοριστεί το βακτήριο στην Απουλία;

Δύσκολο, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Τα έντομα πετούν, μπαίνουν σε φορτηγά, αυτοκίνητα… Αφού είναι παμφάγα, δεν ξέρουμε πώς να τα εξουδετερώσουμε. Τα εντομοκτόνα δεν χρησιμεύουν σε τίποτα! Οι ιταλικές αρχές έχουν ξοδέψει αρκετό χρήμα και έχουν αποπειραθεί να δημιουργήσουν καθορισμένες ζώνες, αλλά το βακτήριο αναπτύσσεται και δημιουργεί νέες εστίες. Η Ιταλία πρέπει να κάνει και άλλα βήματα για την προστασία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε την Κορσική;

Η Κορσική έχει το πλεονέκτημα ότι είναι νησί. Θεωρητικά αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε σε ένα νησί σαν την Αυστραλία που έχει απαγορεύσει την εισαγωγή φυτών, μπορεί να γίνει και στην Κορσική που είναι ένα σουρωτήρι (δηλ. μπάζει από παντού)! Αυτή τη βδομάδα κιόλας βρέθηκαν πωλητές ελαιοδέντρων και άλλων φυτών από την Ιταλία να πουλάν στους δρόμους της Κορσικής. Οι πωλητές αρνήθηκαν την προέλευση αυτή αλλά η διοίκηση  τακτοποίησε το θέμα. Μεγάλα ελαιόδεντρα έφθασαν πρόσφατα με πλοίο στο λιμάνι της Μπαστιά. Σήμερα η προστασία την Κορσικής δεν είναι εξασφαλισμένη! Η νομαρχία πρέπει να αναλάβει της ευθύνες της.

Δηλαδή;

Πρέπει να κλειδωθούν οι είσοδοι! Να διατηρηθεί μόνο ένα λιμάνι εισόδου φυτών, εφόσον δεν είναι εφικτό να παρακολουθούνται όλα τα λιμάνια. Να καταστρέφονται όλα τα φυτά που έρχονται από αλλού. Κατά την τουριστική περίοδο θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι των εισαγωγών στα επιβατικά πλοία και να πληροφορούνται εν πλω, με καλή προαίρεση οι επιβάτες που μεταφέρουν φυτά. Αυτά τα μέτρα είναι άμεσης ανάγκης! Αν δεν ληφθούν ο κίνδυνος είναι ασυγχώρητος.

Είμαστε σίγουροι ότι το βακτήριο δεν έχει κάνει την εμφάνιση του στην Κορσική;

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100% γιατί ο ιός μπορεί να είναι εν υπνώσει. Οι αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα δεν έχουν εντοπίσει την Xylella στο νησί. Καμιά εστία δεν έχει εντοπιστεί. Όπως και να το κάνουμε, αυτό είναι ελπιδοφόρο για την Κορσική. Ακόμα κι αν εντοπιστεί η παρουσία της ασθένειας, σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταματήσουν οι εισαγωγές στο νησί! Στη συνέχεια να αλλάξει ριζικά το σύστημα των φυτωρίων και να δοκιμαστεί, όπως είπε ο Ένζο Μάννι, η αντίσταση των ποικιλιών. Αν γίνει αντιληπτή η ασθένεια, ο πολλαπλασιασμός των δενδρυλλίων των απειλούμενων ειδών θα πρέπει να γίνει σε περιορισμένο περιβάλλον.

Με ποιο τρόπο;

Πρέπει να απαγορεύσουμε τα υπαίθρια φυτώρια! Και να προτιμούμε τα φυτώρια σε θερμοκήπια με διπλή πόρτα όπου τα φυτά θα είναι σε απομονωμένο περιβάλλον. Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα εφεδρικό φυτικό κεφάλαιο. Μετά την επίθεση στις πορτοκαλιές και λόγω μιας άλλης ασθένειας η Βραζιλία από το 1993 ψήφισε την απαγόρευση των υπαίθριων φυτωρίων. Πρέπει να βάλουμε αυτό το σύστημα σε εφαρμογή σε όλες τις περιοχές που διαθέτουν αυτές τις ποικιλίες σε κίνδυνο, αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΕ και των κρατών μελών ταυτόχρονα. Πρέπει να δράσουμε εκ των προτέρων πριν φτάσουμε στην καταστροφή!

Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο;

Προειδοποιώ τις αρχές σχετικά με την xylella δύο με τρείς φορές την εβδομάδα. Είναι αφυπνισμένες. Στη συνάντηση που έγινε πριν δεκαπέντε μέρες στη γιορτή της ελιάς ήταν μια ακόμα αφορμή για υπενθύμιση. Τώρα πρέπει να πάρουμε μέτρα που δεν είναι απαραίτητα αρεστά! Πρέπει να απαγορεύσουμε την εισαγωγή 39 επικίνδυνων ειδών, ανεξαρτήτως αν είναι  μολυσμένα ή όχι. Ο μόνος τρόπος είναι να απαγορεύσουμε, να απαγορεύσουμε και να απαγορεύσουμε!

Οι ηπειρωτικοί γεωργοί (από την ηπειρωτική Γαλλία) έχουν αντιληφθεί το βαθμό του προβλήματος;

Έχω ειδοποιήσει τους οινοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς της Λανγκντόκ. Επίσης συνάντησα εκπροσώπους επαγγελματικών οργάνων με έδρα τις Βρυξέλλες. Σήμερα έχουν αντιληφθεί ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, ακόμα κι αν τα είδη της Xylella δεν είναι αυτά της Καλιφόρνιας και της Φλόριντα που επηρεάζουν το αμπέλι. Αλλά ο κίνδυνος είναι εδώ! Είμαστε σε πρόοδο στην προσπάθεια να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι το πρόβλημα δεν είναι ένα μικρο-φαινόμενο αλλά μια μείζονα φυτική κρίση.

Έχετε την αίσθηση ότι είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει ως τέτοια;

Το γεγονός ότι θα γίνει συζήτηση στην ολομέλεια δείχνει ότι το ΕΚ έχει αντιληφθεί το ζήτημα. Η Κομισιόν έκανε μια τεχνική συνάντηση και θα κάνει μια δεύτερη Δευτέρα ή Τρίτη. Τα πράγματα προχωράνε με την πίεση μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στους αρμόδιους είτε πρόκειται για την Ευρώπη είτε για τα κράτη-μέλη. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Στην Κορσική, ο Νομάρχης πρέπει να πάει ακόμα πάρα πέρα. Το έργο του ως προς την ενημέρωση (έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου) είναι καλό, αλλά θα πρέπει να το μοιράσει για παράδειγμα σε όλους τους επιβάτες που έρχονται με αεροπλάνο. Πρέπει να τοποθετήσει ενημερωτικές ανακοινώσεις σε όλα τα αεροδρόμια. Χωρίς αυτά πως θα ενημερωθεί ο κόσμος; Τα ΜΜΕ το αναφέρουν. Η συνειδητοποίηση υπάρχει. Τώρα χρειάζονται απτά μέτρα!

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να λάβουμε μέτρα;

Ο έλεγχος των λιμανιών και ο αποκλεισμός του μπορεί να γίνει αμέσως με απόφαση του Νομάρχη. Η Γαλλία μπορεί να πάρει συμπληρωματικά μέσα πιο ισχυρά από τις πρώτες συστάσεις της Ευρώπης. Αρκεί να τις ανακοινώσει στις Βρυξέλλες. Σε συνέχεια μιας γραπτής ερώτησης που κατέθεσα, ο αρμόδιος επίτροπος μου απάντησε ότι η Ευρώπη μελετά τα μέτρα που θα λάβει, αλλά κάθε κράτος είναι ελεύθερο να λάβει τα μέτρα που επιθυμεί. Σήμερα το γαλλικό κράτος μπορεί να αποφασίσει να θέσει την Κορσική σε καθεστώς προστασίας.

Πώς κρίνετε την άρνηση της Ségolène Royal, υπουργού περιβάλλοντος σε επίσκεψή της σε μια γειτονική αγροτική επιχείρηση να συναντήσει την ομάδα Xylella;

Θα σας απαντούσε ότι είναι υπουργός περιβάλλοντος και δεν είναι το θέμα μου. Νομίζω ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό για την Κορσική. Ανήκει λοιπόν στην αρμοδιότητα του υπουργείου περιβάλλοντος να λάβει υπόψη του και να στηριχθεί στο ομόφωνο αίτημα όλων των επαγγελματιών του αγροτικού κόσμου και των εκλεγμένων στην Κορσική. Είναι σημαντικό να ενημερώσει την κυβέρνηση της για τον μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο.

Είστε παλιά καραβάνα της μάχιμης αγροτιάς. Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτή τη φορά ό,τι οφείλει;

Έχω πει ξεκάθαρα στις αρχές ότι πρέπει να προσέξουν γιατί η υπομονή κάποιες φορές έχει τα όρια της. Αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα άμεσα, οι πολίτες μπορούν να λάβουν κι αυτοί τα μέτρα τους! Θα κατανοούσα απόλυτα να εφαρμοστεί έλεγχος από τους ίδιους τους πολίτες με γενικευμένα αποτελέσματα. Αν οι αρχές δεν θέλουν να γίνει μπουρδέλο ας αναλάβουν τις ευθύνες τους!

 

*Ευρωβουλευτής της Ευρώπης-Οικολογίας, ηγέτης του αγροτικού κινήματος στη Γαλλία

 

Γράψτε το σχόλιό σας