Εννοούμε όλοι το ίδιο όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «Ανάπτυξη» ;

0

του Τάσου Παππά*

Οι Έλληνες ΦτΦ (Φίλοι της Φύσης) τάσσονται υπέρ της «αειφόρου» ανάπτυξης, το δρόμο δηλαδή που βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στις εργασιακές σχέσεις. Είναι σύνηθες όταν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι κλπ να αναφέρονται στην «ανάπτυξη» να εννοούν μόνο την οικονομική μεγέθυνση, δηλαδή την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αυτός ο δείκτης, το Α.Ε.Π., δεν αντικατοπτρίζει παρά μόνο ένα μικρό κλάσμα από την ανάπτυξη ή τουλάχιστον από την ανάπτυξη όπως την εννοούν οι ΦτΦ στην Ελλάδα. Αυτή η «παρανόηση» γίνεται συχνά στις μέρες μας καθώς ο δημόσιος διάλογος συχνά περιστρέφεται γύρω από ένα ποσοτικό δείκτη –όπως είναι το Α.Ε.Π.- και όχι την πραγματική ανάπτυξη. Έτσι μπορεί μία χώρα να «αναπτύσσεται» με την πλειονότητα των εργαζόμενων να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, μπορεί να «αναπτύσσεται» έχοντας διψήφια ποσοστά ανεργίας, μπορεί να «αναπτύσσεται» καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους ή και ακόμα να «αναπτύσσεται» με άνιση κατανομή του νέου εισοδήματος- του νέου «προϊόντος».

Για τους Έλληνες ΦτΦ η ανάπτυξη δεν είναι ούτε ένας ποσοτικός δείκτης, ούτε μία θολή έννοια η οποία χρησιμοποιείται κατά το δοκούν. Δεν είναι μία έννοια για την οποία μπορούμε να μιλάμε πολύ ώρα χωρίς να λέμε τίποτα!

Για τους Έλληνες ΦτΦ η ανάπτυξη πρέπει να σέβεται περιβαλλοντικές και κοινωνικές αρχές και να αγκυροβολείται στις θεμελιώδεις αξίες της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Η ανάπτυξη θα πρέπει να επιφέρει ευημερία σε όλες τις κοινωνικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών κλπ.

Για τους Έλληνες ΦτΦ η ανάπτυξη αφορά στην αύξηση του εισοδήματος, της απασχόλησης και εν γένει του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών εξαλείφοντας την φτώχεια, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και κάνοντας τους πολίτες κοινωνούς με ίσους όρους στα τεχνολογικά επιτεύγματα. Αυτή η βελτίωση της ευημερίας, όπως προαναφέραμε θα πρέπει να πραγματοποιείται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

* O Τάσος Παππάς είναι Διδάκτωρ Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος των ΦτΦ και της Γραμματείας – Επικοινωνίας.

 

Γράψτε το σχόλιό σας