Vouliwatch Ανοιχτή Συζήτηση “Τι γνωρίζουμε για την TTIP;” | 13 Ιανουρίου 2016

0
αναδημοσίευση από το vouliwatch
14-01-2016

Με επιτυχία στέφθηκε η χθεσινή μας Ανοιχτή Συζήτηση “Τι γνωρίζουμε για την TTIP;” που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων, παρουσία των εκλεκτών ομιλητών, Γ. Σταθάκη (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού), Γ. Δημαρά (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Χ. Θεοχάρη (Βουλευτής ,Το Ποτάμι), Γ. Δελλή (Αναπληρωτής Καθηγητής Δημ. Δικαίου Νομικής Αθηνών)
Ηλ. Σπιρτούνια (Γενικός Διευθυντής Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AMCHAM)), Ειρ. Καρέτα (Project Manager & Volunteers’ Coordinator,  Fair Trade Hellas) και Μιχ. Μασουράκη (Διευθύνων Οικονομικός Σύμβουλος ΣΕΒ (Chief Economist)). Τη συζήτηση άνοιξε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Vouliwatch, Στέφανος Λουκόπουλος, ευχαριστώντας τους προσκεκλημένους και τονίζοντας τη σημασία της πολυφωνίας σε ανάλογες ενέργειες ενώ τον συντονισμό ανέλαβαν οι Παναγιώτης Βλάχος, συνιδρυτής και υπεύθυνος γενικής στρατηγικής του Vouliwatch και Κώστας Εφήμερος, δημοσιογράφος και εκδότης του The Press Project.

Την θέση της κυβέρνησης περιέγραψε ο κ. Σταθάκης, δίνοντας το πλαίσιο της μακράς και εποικοδομητικής συζήτησης που ακολούθησε, επιχειρώντας εν πολλοίς να αποδαιμονοποιήσει το θέμα, δίνοντας, όμως, έμφαση στις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς, όπως αυτή εκφράστηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο.  «Κοινό κείμενο δεν υπάρχει» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για χαοτική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών. Υπογράμμισε, βέβαια, το γεγονός ότι η αρμόδια Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmström, έχει δώσει στη δημοσιότητα τις θέσεις της ΕΕ, αλλά ανάλογο κείμενο δεν υπάρχει πουθενά από τη σελίδα του State Department και τον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, αν και έχει αλλάξει το πλαίσιο διαφάνειας των διαπραγματεύσεων σε μεγάλο βαθμό, εξανεμίζοντας και την αρχική επιδίωξη ταχείας σύναψης της συμφωνίας, ώστε να λειτουργήσει σε χρόνο ρεκόρ με την «ιδέα του σοκ», αναγνωρίζοντας τη συμβολή των αντιδράσεων των κινημάτων και των ευρωβουλευτών.

Ο κ. Δημαράς, αν και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της πολιτικής του καταγωγής από τους Οικολόγους Πράσινους, ήταν κάθετος, χωρίς να αφήνει περιθώρια συμβιβασμού. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα ήταν υπέρ μόνο αν είχε περιορισμένο χαρακτήρα η εν λόγω συμφωνία, αλλά υπό αυτό το πλαίσιο, «η TTIP δημιουργεί ένα παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης με επιπτώσεις στην δημοκρατία, την υγεία, την παραγωγή, το κλίμα». Αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτική των Οικολόγων «είναι αντίθετη με αυτού του είδους την παγκοσμιοποίηση. Είμαστε αντίθετοι στο να καταστρέφονται οι οικονομίες», τόνισε, φέρνοντας παραδείγματα όπως της εταιρίας Monsanto, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εξαπλώσει το μονοπώλιο στους σπόρους, το οποίο θα είναι εις βάρος της βιωσιμότητας.

Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων όρισε και από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης για το Ποτάμι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προκειται για εθνικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις, αλλά μεταξύ ενός κράτους (ΗΠΑ) και μίας Ένωσης. Ως προς τον τρόπο που αυτές λαμβάνουν χώρα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «πέπλο μυστηρίου», κάνοντας λόγο για δημοσίευση κειμένων από την πλευρά της ΕΕ μετά από πίεση. Κάλεσε, ακόμη, τους συνομιλητές του να αναλογιστούν τα οφέλη, τα εκτιμώμενα 120 δισ.€ ετησίως που εκτιμά η Κομισιόν, τα οφέλη για τους επιχειρηματίες της ΕΕ μέσω εξαγωγών στις ΗΠΑ, στον μεγαλύτερο εμπορικό πελάτη της ΕΕ. «Η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει το κέντρο βάρους του παγκόσμιου εμπορίου να μετατοπιστεί προς τις ΗΠΑ, χωρίς εκπτώσεις στη δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δελλής, εκτίμησε ότι μια μόνιμη δομή δικαστηρίου επενδύσεων όπως περιγράφηκε από τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη θα είναι προβληματική, ως επί της αρχής «προσανατολισμένο στην υπεράσπιση του συμφέροντος του επενδυτή», ενώ κάλεσε να εστιαστεί η αντιμετώπιση του ζητήματος στο θεσμικό πρόβλημα, εξετάζοντας πόσο σημαντικό είναι τα θεσμικά ζητήματα να λυθούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αλλά με βάση τις καταστατικές δομές.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (American-Hellenic Chamber of Commerce / AMCHAM) Ηλίας Σπιρτούνιας, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη συμφωνία, καθώς και ότι λόγω της δομής της οικονομίας της ΕΕ, η οποία και αποτελείται κατά το συντριπτικό 95% από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), αυτές θα ωφεληθούν, καθώς σε ειδικό μέρος της συμφωνίας, προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις για τις ΜμΕ. «Το 4% των εξαγωγών της Ελλάδας αφορά τις ΗΠΑ – να δούμε πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε», είπε ο κ. Σπιρτούνιας. Όσον αφορά τη διαφορά ρυθμιστικού πλαισίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, παραδέχτηκε πως υπάρχει, αλλά όχι στο επίπεδο που παρουσιάζεται, με τον FDA των ΗΠΑ να παρουσιάζεται χωρίς κανόνες και με πλήρη ελευθερία, χαρακτηρίζοντάς τον «δυνατό ρυθμιστή».

Η εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών, Project Manager & Volunteers’ Coordinator της Fair Trade Hellas, Ειρήνη Καρέτα, μίλησε σχετικά με τις ενέργειες των πολιτών που οδήγησαν στην αλλαγή του πλαισίου συζήτησης αλλά και για το Investor-state dispute settlement (ISDS), εργαλείο δημοσίου διεθνούς δικαίου, το οποίο δίνει δυνατότητα στις εταιρίες να προσφεύγουν εναντίον κρατών ενώ ζήτησε να γίνει έρευνα επιπτώσεων για την TTIP σε εθνικό επίπεδο.

Τέλος, ο Μιχάλης Μασουράκης, Chief Ecoomist και Διευθύνων Οικονομικός Σύμβουλος του ΣΕΒ, εκτίμησε ότι η TTIP θα βοηθήσει πάρα πολύ τις ΜμΕ στην ΕΕ, καθώς αυτές μειονεκτούν σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης πόρων. Αυτό θα γίνει μέσω και της ελάφρυνσης δασμών, εκτίμησε. «Θετική η συμφωνία για την εσωτερική αγορά – άρα και για τη χώρα μας», συμπεραίνει ο κ. Μασουράκης, αλλά και σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών. «Η ΕΕ είναι πίσω από τις ΗΠΑ σε ανάληψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εξάλειψη της ανεργίας», δείχνοντας προς τη βελτίωση μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το λόγο πήραν παρευρισκόμενοι πολίτες, οι οποίοι απεύθυναν ερωτήματα στους προσκεκλημένους εκφράζοντας απόψεις και ζητώντας διευκρινίσεις.

 

Γράψτε το σχόλιό σας