Το ανθρωπιστικό κίνημα θρηνεί

0

Ο κόσμος των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποχαιρετά συγκλονισμένος σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο του Σχιστού ένα από τα πιο αφοσιωμένα, δραστήρια και αγαπητά μέλη του, τον Τζανέτο Αντύπα, πρόεδρο της οργάνωσης PRAKSIS, που πέθανε το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 47 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Με μια λιτή ανακοίνωση με τίτλο «Αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας Τζανέτο», η ομάδα της PRAKSIS ενημέρωσε χτες το πρωί για τον θάνατο του προέδρου της.

Ιδρυσε την PRAKSIS και ανέλαβε πρόεδρός της τον Οκτώβριο του 2004. Με τις ιδιαίτερες οργανωτικές του ικανότητες, τον μεστό του λόγο, την αποτελεσματικότητα και την ευαισθησία του για τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, υπήρξε ο ιθύνων νους πίσω από τη δημιουργία πολυϊατρείων, κινητών ιατρείων, κινητών μονάδων εξέτασης ηπατίτιδας C και ΗΙV και κέντρων ημέρας αστέγων.

Τον τελευταίο χρόνο, η PRAKSIS υλοποίησε προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία ως εταίρος της Υπατης Αρμοστείας.

Ο Τζανέτος Αντύπας ήταν επίσης αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ, του Ελληνικού Δικτύου Καταπολέμησης Φτώχειας, του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη και μέλος της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου για το AIDS.

Το 2000 ανέλαβε διευθυντής Αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας και δημιούργησε τα προγράμματα ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ, συνέχεια των οποίων αποτέλεσε η PRAKSIS.

«Θρηνούμε τον ξαφνικό χαμό ενός προσώπου πολύ σημαντικού για το ανθρωπιστικό κίνημα. Ο Τζανέτος Αντύπας ήξερε πώς να κάνει Πράξη την κοινωνική προσφορά και τη βοήθεια στους αδύναμους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες. Τα θερμότατα συλλυπητήρια στους οικείους του», σημειώνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Η απώλεια του Τζανέτου Αντύπα, ενός μεγάλου οραματιστή και πρωτοπόρου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αρωγή των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. […]

»Ηταν το σθένος, το πείσμα και το όραμά του που συνέβαλαν καθοριστικά στο πολύτιμο έργο της PRAKSIS μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις, που ανάμεσα σε άλλα, ενέπνευσαν και άνοιξαν δρόμους στον αγώνα της στήριξης των προσφύγων στη χώρα», σημειώνει η Υπατη Αρμοστεία.

«Ηταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, αυθεντικός εκφραστής της κοινωνίας των πολιτών και αφιερωμένος στη στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Η απώλεια είναι μεγάλη. Συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Ο θάνατός του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας», σημειώνει η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη.

«Χάθηκε ένας αφοσιωμένος και κυρίως αποτελεσματικός υπερασπιστής των αδυνάτων. Ενας χαμογελαστός αγωνιστής έφυγε πολύ πρόωρα», επισημαίνει ο πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα