Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

0

 

 Ύστερα από αίτημα της Κίνησης Πολιτών ΕCOELEUSIS που δραστηριοποιείται στο Θριάσιο Πεδίο ο Οικολόγος Βουλευτής Γιώργος Δημαράς κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με θέμα «Υποβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελευσίνα με αυθαίρετες παρεμβάσεις και κατασκευή ισόπεδων διαβάσεων«.

Σε συνέχεια της ερώτησης – που προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Ελευσίνας – ο Γιώργος Δημαράς επισκέφτηκε την Τρίτη 21.3.2017 την πόλη της Ελευσίνας.

Ο Βουλευτής πραγματοποίησε αυτοψία στην σιδηροδρομική γραμμή που βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή, η οποία συνδέει την πόλη της Ελευσίνας με την πρωτεύουσα, καθώς και άλλες πόλεις της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για την παλιά μετρική γραμμή ΣΠΑΠ που συνδέει Αγίους Αναργύρους, Α.Λιόσια, Ασπρόπυργο, Ν.Πέραμο, Μέγαρα, πόλεις που φιλοξενούν πληθώρα βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Η κατασκευή μίας επιπλέον ισόπεδης διάβασης σε έναν ασήμαντο κυκλοφοριακά δρόμο που ζητά η Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας από τον ΟΣΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω απαξίωση της γραμμής, δημιουργώντας μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις, οι οποίες συμπληρώνονται από αυθαίρετες εναποθέσεις κοντέινερ μπάζων κ.ά.

Οι παρεμβάσεις αυτές οδηγούν, όπως έχει δείξει η εμπειρία, στην υποβάθμιση ενός έτοιμου και σημαντικού δικτύου που συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Η ενεργοποίηση της γραμμής με ένα ελαφρύ και σύγχρονο τρένο που θα περνάει μέσα από το κέντρο της πόλης, σε αντίθεση με τον προαστιακό σιδηρόδρομο που περνάει έξω από την πόλη, θα εξυπηρετεί αφενός μεν χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε υπηρεσίες και παραγωγικές μονάδες της περιοχής, αλλά θα έχει και πολλαπλά οφέλη και θα συμβάλει στην αναβάθμιση, τόσο των περιοχών που διασχίζει, όσο και της ίδιας της Ελευσίνας ενόψει μάλιστα και της ανακήρυξής της ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιχειρηματολογία του Δημάρχου Ελευσίνας Γ. Τσουκαλά και των παρευρισκόμενων στην συνάντηση για την κατασκευή μιας ακόμα ισόπεδης διάβασης που θα προστεθεί σε επτά ήδη υφιστάμενες, ο Γ.Δημαράς δήλωσε στην Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας, ότι θα παρέχει την αμέριστη στήριξή του σε όλες τις πολιτικές της που προστατεύουν το περιβάλλον, ενώ θα είναι αντίθετος σε μέτρα που το υπονομεύουν και στην προκειμένη περίπτωση ενέργειες που εμποδίζουν την επαναλειτουργία της γραμμής.

Στη συνέχεια, ο Γ.Δημαράς επισκέφτηκε το παραλιακό μέτωπο, το λιμάνι της Ελευσίνας, το παλιό Ελαιουργείο και τα εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτήρια – χαρακτηριστικά αξιόλογης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του προηγούμενου αιώνα – καθώς και το «νεκροταφείο» πλοίων στην περιοχή Βλύχα, όπου τα κουφάρια αποσυρμένων πλοίων από όλη τη χώρα σκουριάζουν στα νερά της Ελευσίνας ρυπαίνοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα του ομώνυμου Κόλπου.

Για τη στήριξή του στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στην προστασία της αρχαίας και νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς μιας τόσο σημαντικής αλλά και ταλαιπωρημένης περιβαλλοντικά πόλης δεσμεύτηκε ο Γ. Δημαράς στους τοπικούς φορείς.

Πληροφορίες: 2106399612 / 6947969398

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα