Ανακύκλωση και «πράσινα σημεία»

0

Πηγή: ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ http://imerazante.gr

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση και τα “Πράσινα Σημεία” διοργάνωσε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ανώτατων Σχολών Ζακύνθου, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος και το μέλος του ΔΣ του Οργανισμού, Χριστίνα Ευθυμιάτου.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και βέβαια της ανακύκλωσης είναι εξαιρετικά επίκαιρο σε όλη την Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα για το νησί μας που βιώνει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία του.

Ετσι, στην ημερίδα, μεταξύ άλλων εξετάστηκαν ο ρόλος τόσο της πολιτείας και των φορέων της όσο και των ίδιων των πολιτών. “Οι πολίτες, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν την πρόθεση να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση αλλά υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης”, λέει ο κ. Πολιτόπουλος. “Χρέος, επομένως, της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και όσων ασχολούνται με το ζήτημα αυτό, είναι να δειχθεί η κατάλληλη ευαισθησία. Γι’ αυτό άλλωστε, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, από πέρσι έχει ξεκινήσει μια περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανά Περιφέρεια, προκειμένου να ενημερώσει την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά κυρίως όσους ασχολούνται με την καθαριότητα για το πως θα πρέπει να γίνεται η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων και το πως να εκπαιδεύουν τους ίδιους τους πολίτες”, εξηγεί. Ο Οργανισμός, θέλοντας να βοηθήσει στον τομέα αυτό, δέχεται κάθε πρόσκληση για ενημερωτικές συναντήσεις όπως αυτή που διοργάνωσαν οι Μηχανικοί Ζακύνθου. “Οι παράμετροι είναι δύο: εκπαίδευση και αναγνώριση της προσπάθειάς τους από τους δήμους και την πολιτεία”, προσθέτει ο κ. Πολιτόπουλος.
Το νομοθετικό πλαίσιο που αρχίζει να εφαρμόζεται άμεσα, προβλέπει πολλά ανταποδοτικά στους πολίτες (ιδιώτες αλλά και επιχειρηματίες, π.χ. του τουρισμού), καθώς η ανταποδοτικότητα, για παράδειγμα με σοβαρή μείωση δημοτικών τελών στους συνεπείς ανακυκλωτές, είναι ένα βασικό κίνητρο.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η κα Ευθυμιάτου η οποία έφερε ως παράδειγμα τη Ζάκυνθο που είναι ένα ακόμη νησί που αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό πρόβλημα. “Το μήνυμά μας είναι ότι χριεάζεται ενεργοποίηση των φορέων πολιτείας και Δήμου αλλά και όλων των Συλλόγων και των οργανώσενω της κοινωνίας των πολιτών, ώστε τα επόμενα 4 – 5 χρόνια να φτάσουμε πλέον να ανακυκλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών μας και να μην χρειαζόμαστε τους μεγάλους χωρους απόρριψης (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ) ή έστω να παρατείνουμε κατά πολύ το χρόνο ζωής όσων υφίστανται ήδη”, καταλήγει η κα Ευθυμιάτου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα