Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος δάσκαλος της Οικολογίας Γιάννης Παντής

0

Ένας κορυφαίος επιστήμονας στο χώρο της Οικολογίας και σπουδαίος άνθρωπος έφυγε από την ζωή την Τρίτη σε ηλικία 60 ετών, σκορπώντας θλίψη στους οικείους του, στην πανεπιστημιακή κοινότητα και σε σε παράγοντες της πολιτικής ζωής, που είχαν συνεργαστεί μαζί του. Ο Γιάννης Παντής  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλοίκης είχε υποστεί σοβαρό καρδιακό επεισόδιο προ μηνών και έκτοτε έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Γιάννης Παντής ήταν καθηγητής του τομέα Οικολογίας, στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (2015), αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ΑΠΘ (2010-2014), πρόεδρος (1999-2002) και αντιπρόεδρος (1995-1999) του διεθνούς φορέα European Ecological Federation, μέλος του Συμβουλίου Πιστοποίησης του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (2006-2013) και πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου (2000-2005).

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η δομή και η διαχείριση Οικοσυστημάτων, η βιοανίχνευση των συνεπειών της ρύπανσης σε αστικά περιβάλλοντα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς επίσης και η διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και η Οικολογία Τοπίου.

Εκτός των ακαδημαϊκών του καθηκόντων, ο Γιάννης Παντής είχε δημοσιεύσεις σε περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, ενώ ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας σε οκτώ επιστημονικά βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια, εργασίες-κεφάλαια σε συνολικά 15 βιβλία (13 διεθνή και 2 ελληνικά). Ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας τριών επιστημονικών περιοδικών και κριτής 9 ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Κατά τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας ως γενικός γραμματέας, είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, το κομμάτι της οργάνωσης και λειτουργίας των δομών για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Ανακοίνωση της Πρυτανείας του Α.Π.Θ.

«Ο Γιάννης Παντής φοίτησε στο Αριστοτέλειο και το υπηρέτησε με πάθος από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, φτάνοντας στην υψηλότατη διοικητική θέση του αντιπρύτανη. Υπήρξε συνεπής και ακούραστος δάσκαλος και ερευνητής» αναφέρει η Πρυτανεία του ΑΠΘ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας.

«Με τα οράματα και τις επιλογές του ως αντιπρύτανης Οικονομικών, έθεσε τη σφραγίδα του στην πρόσφατη πορεία του πανεπιστημίου. Η προσφορά του στην κοινωνία επεκτάθηκε πέρα από τον ακαδημαϊκό χώρο, με την πολιτική του δράση και με την ανάληψη θέσεων ευθύνης σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς, με αποκορύφωμα τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Παιδείας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Πρυτανείας, που, εκπροσωπώντας το σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος.

Αύριο η κηδεία του στη Ζάκυνθο

Στην εκκλησία των Αγίων Πάντων, στην ομώνυμη κοινότητα της Ζακύνθου, θα τελεστεί αύριο Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 στις 15:30, η νεκρώσιμος ακολουθία για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιάννη Παντή, που απεβίωσε χθες, Τρίτη.

Επιθυμία της οικογένειάς του, όπως ανακοίνωσε, είναι, αντί στεφάνου, τα χρήματα να κατατίθενται υπέρ των:

WWF HELLAS

EUROBANK GR6102601010000590100114688

ΠΛΑΤΥΦΟΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ, ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR4601720910005091024997590

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΥΓΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

και ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR7601724520005452059850675

Εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, ότι για να τιμηθεί η μνήμη του, η σημαία στο υπουργείο θα παραμείνει μεσίστια για τρεις ημέρες, ενώ το ίδιο θα συμβεί αύριο και στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα