Δεν συμφωνεί ο Γ. Δημαράς με τις απόψεις του Γ. Τσιρώνη για την κάνναβη

0

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τους Οικολόγους – Πράσινους Γιώργος Δημαράς προέβη σε μια σειρά επισημάνσεων για θέματα της Οικολογίας και της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτά της νέας ρύθμισης για τακτοποίηση των αυθαιρέτων, των δασικών χαρτών, αλλά και της καλλιέργειας κάνναβης, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη.

Για το  θέμα της κάνναβης ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε:

«Η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού  κ. Τσιρώνη, ότι η μάστιγα των ναρκωτικών αντιμετωπίζεται αν δίνουμε την δυνατότητα στους χρήστες να βρίσκουν νόμιμα τα ναρκωτικά, είναι μία προσωπική άποψη με την οποία δεν συμφωνώ, ούτε αποτελεί κυβερνητική γραμμή. Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό πως η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και εμείς αυτό πρέπει να το εκμεταλευτούμε.»

Οι θέσεις του Γιάννη Τσιρώνη

Σε δηλώσεις του, που έγιναν τη Δευτέρα στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο Γιάννης Τσιρώνης επέμενε στην άποψή του πως κάθε χρήστης κάνναβης θα πρέπει να μπορεί νομιμα και καταβάλλοντας το αντίστοιχο παράβολο στο κράτος να καλλιεργεί κάνναβη στο μπαλκόνι του, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα έτοιμο νομοσχέδιο για την ψυχαγωγική κάνναβη», τόνισε.

«Η μάστιγα των ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό θα γίνει μόνο εάν δώσουμε στους χρήστες τη δυνατότητα να βρίσκουν τα ναρκωτικά νόμιμα, με ιατρική συνταγή όταν προκαλούν τοξικοεξάρτηση, ή σε ουσίες που δεν προκαλούν εξάρτηση, να μπορούν οι χρήστες μόνοι τους να καλλιεργούν τα ναρκωτικά μόνοι τους», δήλωσε ο υπουργός και τόνισε πως αυτή είναι η θέση των Οικολόγων Πράσινων για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

Το μπαλκόνι είναι ένα παράδειγμα, είπε και εξήγησε ότι προτείνει να υπάρχει η δυνατότητα σε ανθρώπους να καλλιεργούν συγκεκριμένο αριθμό φυτών, ελεγχόμενα, όσον αφορά ουσίες που δεν προκαλούν εξάρτηση. Το παράβολο που ανέφερα, είναι ένα παράδειγμα, κατέληξε.

Η ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων

Σχετικά με τον θόρυβο που έχουν προξενήσει οι δηλώσεις του Οικολόγου Πράσινου Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, αναφερόμενος στην φαρμακευτική κάνναβη, οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι ως κόμμα έχουν πρωτοστατήσει τόσο για την νομιμοποίηση καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης στην χώρα μας, όσο και για την απελευθέρωση της φαρμακευτικής κάνναβης, μέσα από τις ενέργειες των δύο Ευρωβουλευτών τους το διάστημα 2010-2014, αλλά και μετέπειτα, μέσα από την θεσμική εκπροσώπηση των ΟΠ στο κοινοβούλιο. Μέχρι πρόσφατα, ακόμα και η χρήση του ονόματος ήταν δαιμονοποιημένη και κατακριτέα και για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο να νομοθετήσει η χώρα για την κλωστική/βιομηχανική και την φαρμακευτική, διασχίσαμε έναν μεσαίωνα. Σήμερα όλοι το επικροτούν και τελικά το θεώρησαν αναγκαίο.

Επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει η κοινή διαπίστωση ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών όπως εφαρμόζεται τα τελευταία 50 χρόνια έχει αποτύχει παταγωδώς, αφού δεν έχει μειώσει τη ζήτηση και την προσφορά ουσιών, το αντίθετο μάλιστα, ενώ έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά απ” ότι προλαμβάνει, αφού οι χρήστες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες σε πολλές χώρες, είναι περισσότεροι από ποτέ, όπως και τα θύματα και οι φυλακισμένοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Τα κέρδη των εμπόρων ναρκωτικών είναι τεράστια, όπως επίσης και τα «κοινωνικά χρέη» που δημιουργεί αυτή η κατάσταση. Ποιους εξυπηρετεί αυτή η απραξία, αν όχι τους ίδιους τους εμπόρους;

Για την ευφορική χρήση της κάνναβης η θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι  ότι μετά την δυναμική επανεμφάνιση της κάνναβης για βιομηχανικούς, φαρμακευτικούς σκοπούς καθώς και η νομοθετική ρύθμιση της σε πολλές χώρες και πολιτείες των ΗΠΑ για την ευφορική της χρήση η απαγόρευση θα πρέπει να καταργηθεί ως εάν να μην υπήρξε και να ξεκινήσουμε μια νομοθετική ρύθμιση του όλου ζητήματος. Ήδη πολλές χώρες μέσα στα Ηνωμένα Έθνη ζητούν επίμονα την αλλαγή των πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε αρκετές χώρες όπου έχουν δοκιμαστεί εναλλακτικά μοντέλα ρύθμισης και αποποινικοποίησης τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε ότι αφορά τον ηλικιακό μέσο όρο των χρηστών, τη μείωση της βλάβης για τους χρήστες, την κοινωνία και την οικονομία αλλά και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Σήμερα, ενώ σε όλο τον κόσμο απελευθερώνεται η κάνναβη και προσφέρει λύσεις στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, στην Ελλάδα το επίπεδο του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου πάνω στο θέμα χαρακτηρίζεται από λαϊκισμό και ιδεοληψίες,  παραβλέποντας επιδεικτικά όλες τις διεθνείς επιστημονικές και ιατρικές έρευνες πάνω στο θέμα.

Κ. Διάκος κατά Νέας Δημοκρατίας

Με πολύ σκληρό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πράσινων την επίθεση που δέχθηκε στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής από βουλευτή της ΝΔ σχετικά με τη θέση του κόμματος για την αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Διάκος τόνισε ότι «για μια ακόμα φορά ο εκπρόσωπος της ΝΔ απέδειξε το σκοταδιστικό συντηρητισμό του κόμματος του. Η αναταραχή που έφερε σχετικά με τις ρεαλιστικές τοποθετήσεις των Οικολόγων Πράσινων για την αποποινικοποίηση της κάνναβης, έβγαλε όλο τον σκοταδισμό του κόμματος αυτού, όταν σχεδόν σε όλα τα κράτη που κυβερνά η ίδια πολιτική παράταξη αποποινικοποιούν τη χρήση κάνναβης».

Ο κ. Διάκος προσέθεσε ότι «για την Ελλάδα ο λαϊκισμός της ΝΔ δεν το επιτρέπει. Είναι και πολλά τα λεφτά βλέπεις από αυτή την μαύρη αγορά…. και αφορολόγητα».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα