Γιώργος Δημαράς: Στη λογική της οικολογίας το σχέδιο νόμου για τις ενεργειακές κοινότητες

0

Πηγή: www.dimarasg.com

Στη λογική της οικολογίας, της αποκέντρωσης, της οικονομικής δημοκρατίας και της αειφορίας κινείται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ενεργειακές κοινότητες όπως υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, σε παρεμβάσεις του στις τέσσερεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (14,15, 20 & 21 Δεκεμβρίου).

Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ένα ακόμη βήμα αλλαγής στο κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, σε συνέχεια του πρόσφατου Νόμου για την ανακύκλωση -κυκλική οικονομία, αλλά και τον περσινό Νόμο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Επεσήμανε επίσης ότι η θετική συμβολή του νομοσχεδίου εστιάζεται στους παρακάτω τομείς:

 • Παρεμβαίνει στην κρίσιμη ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και καθιστά το ενεργειακό σύστημα πιο βιώσιμο και ανεξάρτητο.
 • Ενισχύει την τοπικότητα στην οικονομία και περιορίζει τις αποστάσεις μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης και τις απώλειες ενέργειας.
 • Συμβάλλει στην αποκέντρωση, την ενίσχυση της οικονομικής και τοπικής δημοκρατίας, αλλά και τη συμμετοχή του πολίτη στη διαχείριση οικονομικών και ενεργειακών ζητημάτων.
 • Βρίσκεται σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, αφού η παραγωγή ενέργειας πλέον δεν θα περιορίζεται μόνο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αλλά θα γίνεται και από συνεργατικά σχήματα με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης ή και μόνο από την αυτοδιοίκηση.
 • Κατοχυρώνει τον δημοκρατικό –συνεταιριστικό χαρακτήρα των Ενεργειακών Κοινοτήτων: με τη ρύθμιση «ένα μέλος-μία ψήφος», και ανώτατο όριο συμμετοχής 20%.

Ο βουλευτής ζήτησε επίσης να ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς για:

 • Να μεγαλώσει το όριο της παραγωγής από ΑΠΕ από 500 KW μέχρι και το 1 ΜW.
 • Να ρυθμιστεί το θέμα της δυνατότητας των ΟΤΑ να εξασφαλίσουν δανειακά κεφάλαια προκειμένου να συμμετάσχουν σε επενδύσεις μέσω ενεργειακών κοινοτήτων.
 • Να κατοχυρωθεί η δυνατότητα απόδοσης από τους ΟΤΑ του ισχύοντος τοπικού τέλους ΑΠΕ για την χρηματοδοτική ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων στις οποίες συμμετέχουν.
 • Να κατοχυρωθεί η προτεραιότητα εξέτασης από την ΡΑΕ αιτημάτων από Ενεργειακές Κοινότητες αλλά και χρηματοδοτήσεων από ΕΣΠΑ, με πρώτη προτεραιότητα τις νησιωτικές περιοχές .
 • Να κωδικοποιηθεί το συνολικό νομοθετικό -πλαίσιο για τους Συνεταιρισμούς (αγροτικούς, αστικούς, δασικούς και ενεργειακούς), για τους οποίους υπήρξαν τα τελευταία χρόνια επί μέρους σημαντικές ρυθμίσεις.
 • Να λυθούν με ταχείς ρυθμούς οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής με μικρές ανεμογεννήτριες αλλά και αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.
 • Να στηθούν με πρωτοβουλίες το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μηχανισμοί στήριξης σε περιφερειακό επίπεδο για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, για δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης των πολιτών, επιχειρηματιών και αυτοδιοικητικών.

Ο βουλευτής ζήτησε συμπληρωματικά:

 • Να δοθεί παράλληλη προτεραιότητα σε προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης μέσα από τη θωράκιση των κτιρίων (κατοικίες, δημόσια κτίρια και παραγωγικοί χώροι), με  γενναία χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη,
 • Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που κατέθεσε η αντιπολίτευση για κατάλληλα φορολογικά, χρηματοδοτικά ή άλλα κίνητρα και για οικογενειακές επιχειρήσεις .

Τέλος, ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε τη σημασία του συντονισμού αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη επιστημονική βάση και να ολοκληρωθεί τάχιστα ένας σωστός μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός για την χώρα μας, με βάση και τις δεσμεύσεις από την Συνθήκη του Παρισιού. Η Συνθήκη περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μεγιστοποίηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και την  απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Δείτε τις παρεμβάσεις του βουλευτή :

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα