Και τα Marriott «κόβουν» τα καλαμάκια

0

Πηγή: http://www.insider.gr

Η αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott International σχεδιάζει να αποσύρει τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες από τα 6.500 ξενοδοχεία και θέρετρά της σε όλο τον κόσμο, έως τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Τακτική που έχουν ανακοινώσει ήδη μεγάλες παγκόσμιες αλυσίδες καφέ και γρήγορης εστίασης.

Η εταιρεία, που εξήγγειλε ότι θα καταργήσει 1 δισ. καλαμάκια και περίπου 250 εκατ. αναδευτήρες τον χρόνο, ανακοίνωσε ότι θα καταφύγει σε εναλλακτικές λύσεις, προσφέροντας για παράδειγμα χάρτινα καλαμάκια εφόσον το ζητούν οι πελάτες της.

«Το να αποσύρουμε τα πλαστικά καλαμάκια είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους με τον οποίο οι πελάτες μας μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση των πλαστικών όταν διαμένουν σε εμάς – κάτι για το οποίο ανησυχούν ολοένα και περισσότερο και ήδη κάνουν στα σπίτια τους», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Άρνε Σόρενσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marriott International.

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον εκτίμησε στην παγκόσμια εκστρατεία Καθαρές Θάλασσες που ξεκίνησε πέρυσι ότι περίπου 8 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο, καταστρέφοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα. Αν και τα πλαστικά καλαμάκια αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό ποσοστό της συνολικής ποσότητας του πλαστικού, είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και συχνά καταλήγουν σε χωματερές όπου αποσυντίθενται με πολύ βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι τα αντίστοιχα χάρτινα.

Starbucks και McDonands 

Ακόμη δύο χρόνια θα διαθέτουν πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσεως τα Starbucks, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η αλυσίδα των 28.000 καφέ.
Με τον τρόπο αυτό το κάθε κατάστημα θα εξοικονομά περισσότερα από 1 δισ. καλαμάκια από κάθε κατάστημα. Οι πελάτες θα πίνουν τους χυμούς και τον καφέ τους από καλαμάκια που έχουν κατασκευαστεί από ειδικά ανακυκλώσιμα υλικά.
Η κίνηση της αλυσίδας έρχεται ως εφαρμογή της παγκόσμιας καμπάνιας για την μείωση των πλαστικών, τα οποία προκαλούν μόλυνση των ωκεανών και κατ” επέκταση βλάπτουν πουλιά και θηλαστικά της θάλασσας.

Τον προηγούμενο μήνα, μία ομάδα 25 επενδυτών που διαχειρίζονται περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ το έτος, ζήτησε από εταιρείες τροφίμων όπως η Nestle και η PepsiCo να μειώσουν τη χρήση των πλαστικών στις συσκευασίες.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα McDonalds δηλώνουν ότι από τον Ιούνιο θα διαθέτουν στη Βρετανία και την Ιρλανδία χάρτινα καλαμάκια, με στόχο να εφαρμοστεί αυτό και στις 1.361 περιοχές του πλανήτη που δραστηριοποιούνται έως το τέλος του 2019.

Τα Starbucks ήδη χρησιμοποιούν καπάκια με προεξοχή που χρησιμοποιείται σαν καλαμάκι σε 8.000 καταστήματα της βόρειας Αμερικής.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα