Συνέντευξη της Μαρίας Βασιλάκου στην αυστριακή εφημερίδα STANDARD: «Θα καταντήσουμε την Ευρώπη ένα μάτσο περιφραγμένα οικόπεδα». «Είναι λάθος η Ευρώπη να χτίζει φράχτες, λέει η Βιενέζα αντιδήμαρχος και κριτικάρει την υποκρισία πίσω από το δήθεν διακύβευμα».

0

 

STANDARD: Ποιος έχει δίκιο στην εν λόγω διαμάχη σχετικά με τους πρόσφυγες η Ελλάδα ή η Αυστρία;

Βασιλάκου: Εδώ δεν είναι το θέμα ποιος έχει δίκιο αλλά πώς είναι η κατάσταση στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι, ότι η Ελλάδα με 2000 νησιά και μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο είναι αδύνατο να κάνει κάθε είδους διαχείριση εισόδου που εδώ ζητείται. Επιπλέον η χώρα έχει μια λίαν προβληματική δομή όσον αφορά στην λειτουργία του Δημοσίου τομέα και βυθίζεται όλο και περισσότερο στη δίνη της κρίσης. Η Ελλάδα είναι εντελώς ακατάλληλη, να δεχθεί και να φροντίσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

 

STANDARD: Η Ελλάδα δεν θέλει μια γενικευμένη παρέμβαση της Frontex.

Βασιλάκου: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν μπορούν να λυθούν, όσο η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί πίσω ανθρώπους που δεν τους δέχεται η Ευρώπη. Μόνον έτσι έχει έννοια μια τέτοια αποστολή. Μια λύση θα μπορούσε να υπάρξει μόνο όταν οι ευρωπαϊκές χώρες που προτίθενται να δεχθούν μετανάστες μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία να καταστρώσουν από κοινού ένα σύστημα.

 

STANDARD: Μιλάτε για χώρες που προτίθενται, αυτοί που δεν προτίθενται επιτρέπεται να “μην προτίθενται”;

Βασιλάκου: Έχω δηλώσει, ότι πρέπει να περιμένουμε να δοθεί μια ευρωπαϊκή λύση σε αυτή την ερώτηση, μια λύση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι. Δυστυχώς υπάρχουν πολυάριθμα ιδιωτικά συμφέροντα .δυνατότερα από τον ανθρωπισμό και τη σύνεση. Εκ τούτου δεν θα ήταν επίσης φρόνιμο να “πακετάρουμε” με τη βία τους προσφυγες σε χώρες όπου δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

 

STANDARD: Γιατί να προτίθεται λοιπόν μια χώρα να προβεί σε κάτι τέτοιο;

Βασιλάκου: Οι χώρες που προτίθενται να δεχθούν πρόσφυγες θα πρέπει να απολάβουν οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ. Πρέπει να υπάρξει μια κοινή συλλογιστική, η οποία να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου, η οποία να δεσμεύει την Τουρκία, να υποστηρίζει την Ελλάδα στον ρόλο μεταβατικού χώρου όπως και κάθε άλλη χώρα που θα δεχθεί πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα η οποία δεν δέχεται πρόσφυγες θα πρέπει να πληρώνει αυτούς που δέχονται. Έτσι θα έπρεπε να τοποθετηθεί η αυστριακή ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Δυστυχώς συνέβη το αντίθετο.

 

STANDARD: Η κυβέρνηση δήλωσε: Πρέπει να δώσουμε ενα μήνυμα.

Βασιλάκου: Εδώ προωθείται ένα λίαν υποκριτικό διακύβευμα. Οι υπουργοί Kurz και Mikl-Leitner κάνουνε τους δεξιούς ακτιβιστές/ αγκιτάτορες, καθαρά με στόχους ψήφων για τις επερχόμενες εκλογές. Και ο καγκελάριος έκανε στροφή 18ο μοιρών χτυπώντας πισώπλατα και την παλιά του σύμμαχο τη Μέρκελ. Εδώ και μήνες αναλίσκεται η κυβέρνηση σε μια λαϊκιστική πολιτική εντυπώσεων και μεγαλοστομίας, αντί να ακολουθεί έξυπνα σχέδια τα οποία με αυστριακή πρωτοβουλία να υπηρετούν την κίνηση για μια Ευρωπαϊκή σταθερότητα. Λίγο καιρό πριν μιλάγαμε για την Ευρώπη φρούριο, τώρα με ευκολία περάσαμε σε μια Ευρώπη περιφραγμένων ιδιοκτησιών με αγκαθωτό σύρμα τριγύρω.

 

STANDARD: Ο Υπουργός εξωτερικών Sebastian Kurz σε μια συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα είπε, ότι “δε θα ήταν και πολύ ηθικότερο” να εμποδίζονται στην Τουρκία ώστε να μην ταξιδέψουν προς την Ευρώπη. Και εκεί θα πρέπει κανείς να επικαλεστεί αστυνομική βία.

Βασιλάκου: Να μείνουμε σε πρακτικά πλαίσια. Όταν πρόσφυγες φτάνουν μέχρι την Τουρκία και εκεί δεν έχουν καμία άλλη προοπτική από το να φυτοζωούν για χρόνια σε αποθήκες, τίποτα δε θα μπορέσει να τους κρατήσει να πάρουν το δρόμο προς την Ευρώπη, έστω και με παντόφλες. Διεθνείς οργανισμοί πρέπει να πάρουν χρήματα ώστε να δημιουργήσουν την κατάλληλη υποδομή υποδοχής προσφύγων στην Τουρκία, πρέπει να χτιστούν ολόκληρες πόλεις με σχολεία, νηπιαγωγεία, κατοικίες, δουλειές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 

STANDARD: Υποστηρίζεται την εκστρατεία της γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel;

Βασιλάκου: Φυσικά. Γιατί είναι η λογικότερη θέση από αυτές που έχω ακούσει τους τελευταίους μήνες.

 

STANDARD: Πόσους ανθρώπους μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη;

Βασιλάκου: Συγκεκριμένα νούμερα μου φαίνεται ότι δεν έχει έννοια να συζητάμε – προσωπικά πιστεύω πολλές εκατοντάδες χιλιάδες. Και η Αυστρία φυσικά μπορεί να δεχθεί περισσότερους από 37.500. – βεβαίως δεν κρύβω ότι κάποιες περιοχές θα φτάσουν στα όρια της αντοχής τους, αν η ευθύνη για την φιλοξενία δεν μοιραστεί ισόποσα. Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί πάνω σε αυτό ακριβώς , να λειτουργήσει επιτέλους η διαδικασία στέγασης τους. Δεν μπορεί στο Vorarlberg (το δυτικότερο κρατίδιο συνορεύει με Ελβετία) να έχει υιοθετήσει η κάθε κοινότητα και δήμος πρόσφυγες και σε άλλα κρατίδια να υπάρχουν ΟΤΑ που δεν έχουν πάρει ούτε έναν.

 

STANDARD: Σ αυτούς συγκαταλέγονται και κρατίδια όπου οι πράσινοι συνδιοικούν.

Βασιλάκου: Εγώ βλέπω ότι παντού όπου πρασινοι μοιράζονται την διοικητική ευθύνη, κάνουν ότι μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και θαύματα όταν η άλλη πλευρά εδώ και μήνες το μόνο που κάνει είναι να σπέρνει την αντίθετη προπαγάνδα.

 

STANDARD: Κατά την συνέντευξη σας στην εφημερίδα μας το Νοέμβριο είσαστε υπέρ της συζήτησης για τα πλαφόν (εννοείται στον αριθμό των μεταναστών). Ξαφνικά όχι πια?

Βασιλάκου: Είχα προφητεύσει ότι θα φτάναμε σε αυτή την διαμάχη και φτάσαμε. Ήταν και αναμενόμενο μια κυβέρνηση η οποία παρουσιάζεται διαιρεμένη σε κάθε πολιτικό ζήτημα, ότι θα παρασυρθεί από τον Οπορτουνισμό. Το πλαφόν είναι αντισυνταγματικό. Και επιπλέον πρακτικά είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ενέργεια για τα μάτια του κόσμου και στη χειρότερη θα έχουμε πάλι φορτηγά με νεκρούς στους δρόμους. Τις συνέπειες τις βλέπουμε ήδη. Φράχτες, δακρυγόνα, Διχασμός. Βασιλεύει το δόγμα “μακριά από μένα κι ότι θέλει ας γίνει”, κι ο τελευταίος να μείνει με το μουτζούρη.

 

STANDARD: Και σε ποιά έκταση βρίσκεται η διαμάχη μέσα στους Πράσινους γι’ αυτό το θέμα;

Βασιλάκου: Υπάρχουν διαφωνίες φυσικά, υπήρχε περίπτωση να μην υπάρχουν; Εδώ όλη η χώρα συζητάει το θέμα. Αλλά δεν υπάρχουν διαμάχες. Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι ο στόχος μας είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

STANDARD: Προ καιρού ο Peter Pilz ήταν της γνώμης ότι οι Πράσινοι δεν λαμβάνουν στα σοβαρά τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με το Προσφυγικό.

Βασιλάκου: Ο Peter Pilz έχει μια τάση να δραματοποιεί τις καταστάσεις. Είπαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες αλλά βασικά είμαστε ενωμένοι.

 

STANDARD: Θα αποκλείατε να ελαττώσει το κρατίδιο της Βιέννης το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, αν όλοι οι πρόσφυγες σταλούν στη Βιέννη.

Βασιλάκου: κοινωνική αποψίλωση με τους πράσινους δε θα υπάρξει.

 

STANDARD: Θα το θέσετε θέμα στην κυβερνητική συμμαχία?

Βασιλάκου: Αν χρειαστεί θα το κάνουμε. Αλλά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

 

STANDARD: η σχεδιασμένη από το σοσιαλιστικό κόμμα και τους Πρασινους αλλαγή στην πολεοδομική νομοθεσία έχει ξετιναχθεί από την αντιπολίτευση. Θέλετε να επιτύχετε τον στόχο σας για 10.000 νεές κατοικίες δια της πλαγίας οδού?

Βασιλάκου: Υπάρχει αρκετό υπόλοιπο οικοδομικού συντελεστή, γι αυτό δεν θα αποτύχουν οι 10.000 κατοικίες. Εδώ πρόκειται για την εξέυρεση προσωρινών καταλυμάτων για τους π΄ρσφυγες, ίσως και σε κτίρια γραφείων. Μέχρι τώρα ήταν μια διαδικασία που τραβούσε εις μάκρος, πρέπει να απλοποιηθεί, για να αποφευχθούν και οι μη επιθυμητοί χώροι συνωστισμού.

 

STANDARD: Υπόθεση ισλαμικοί παιδικοί σταθμοί/ νηπιαγωγεία. Υπάρχει έντονο πρόβλημα κοινωνικής ένταξης στη Βιέννη όπως διακηρύττει μια μελέτη?

Βασιλάκου: Τα προβλήματα πρέπει να αναδεικνύονται, πρέπει να υπερνικώνται και αυτό μπορέι να οδηγήσει ακόμαμ και σε κλείσμο του παιδικού σταθμού, οι έλεγχοι πρέπει να είναι πραγματικοί επίσης. Σε ότι αφορά την ένταξη η Βιέννη έχει κατ αρχήν πρόβλημα με το αυστριακό σχολικό σύστημα, το οποίο δημιουργεί έντονες διακρίσεις και ειδικά σε παιδιά με παρελθον εκπατρισμού ώστε να αναγκάζονται οι γονείς να αναζητούν λύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση για να μπορέσουν αργότερα τα παιδιά τους να έχουν μια ομαλη πορεία.

 

STANDARD: ήταν βεβαίως μάλλον η βιαστική εισαγωγή των δωρεάν παιδικών σταθμών, η οποία έχει ουσιαστικά ευνοήσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς…

Βασιλάκου: Οι δωρεάν παιδικοί σταθμοί είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Μας οδήγησε να έχουμε παροχή κοινωνικών υπηρεσιών απλωμένη σε όλες τις περιοχές. Ισχύει ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα. Αλλά θα προτιμούσα να περιμένω και τα αποτελέσματα της επίσημης μελέτης την οποία έχει παραγγείλει η πόλη της Βιέννης. Προτιμώ να βασίζομαι σε γεγονότα και όχι φήμες.

 

STANDARD: Αμφισβητείτε τη μελέτη?

Βασιλάκου: Τη μελέτη την έχουν αμφισβητήσει αρμοδιότεροι από μένα. Αλλά και πως ο κύριος Kurz την έφερε στην δημοσιότητα… τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια…

 

STANDARD: Δηλαδή;

Βασιλάκου: Κι εδώ επίσης υπάρχει μεγάλη υποκρισία. Όλοι αυτοί που τόσο πολύ νοιάζονται για τις μαντίλες στους ισλαμικούς παιδικούς σταθμούς, έχουν εδώ και δεκαετίες υποσκάψει και σαμποτάρει κάθε προσπάθεια ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία.

 

STANDARD: Αφήσατε στην άκρη τη διαδοχή της Eva Glawischnig. Η κορυφή της πολιτικής σας καριέρας ήταν λοιπόν η θέση της αντιδημάρχου Βιέννης; Τί συνέβη;

Βασιλάκου: Έχω με τον καιρό συνειδητοποιήσει ότι πάντα μου μένει λιγότερος χρόνος και ενέργεια για να αφιερώσω στα ομοσπονδιακά καθήκοντα (εννοεί τα μη αυτοδιοικητικά). Το έχω σκεφτεί επανειλημμένα και το ξέρω πια καλά: Δεν υπάρχουν ιδανικές στιγμές. Τώρα μου φάνηκε ότι μου παρουσιάστηκε μια σχετική ευκαιρία με τις λιγότερες συνέπειες, με τον μικρότερο απόηχο. Κι έτσι ενήργησα. Και είμαι πολύ ευτυχισμένη και καθησυχασμένη διότι θα είναι διάδοχος η Ingrid Felip πού ήθελα να τη δω σε αυτή τη θέση. Είναι μια πραγματική πολιτική ελπίδα.

 

STANDARD: Η κορυφή της πολιτικής σας καριέρας ήταν λοιπόν η θέση της αντιδημάρχου Βιέννης; Τί συνέβη;

Βασιλάκου: Τέτοιες ερωτήσεις δεν έχω θέσει ακόμα στον εαυτό μου. Αγαπώ αυτό που κάνω. Ήθελα πάντα να οδηγήσω τους Πράσινους στην κυβέρνηση της Βιέννης (εννοεί του κρατιδίου όχι την ομοσπονδιακή) και το κατάφερα. Το τι θα συμβεί στο μέλλον, ποιός άραγε μπορέι να το ξέρει;

 

Μετάφραση από τα Γερμανικά, Αλέξανδρος Παγουλάτος

 

Γράψτε το σχόλιό σας