Εκδήλωση για τον Αρβανίτικο Πολιτισμό και την προφορική παράδοση στα Βίλια Αττικής

0

Μεγάλη απήχηση βρήκε η διοργάνωση Αρβανίτικης Πολιτιστικής Βραδιάς από ομάδα εθελοντών κατοίκων το προηγούμενο Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ‘ΒΕΡΟΡΙ’, στις 8 το βράδυ στα Βίλια Αττικής.

Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ενώ τη διοργάνωση και τον συντονισμό ανέλαβαν η Έλενα Μπότση και η Ζηνοβία Μπότση.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αρβανίτικο λαϊκό πολιτισμό με έμφαση στην Αρβανίτισσα γυναίκα και άνοιξε με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Για την ιστορία των Αρβανιτών της Δυτικής Αττικής και κυρίως των Μεγάλων Δερβενίων μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Αρχαιολόγος – ιστοριοδίφης Πέτρος Φιλίππου. Για το ρόλο της γυναίκας στις ορεινές αρβανίτικες κοινότητες του Κιθαιρώνα μίλησε η Ανδρομάχη Οικονόμου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Το δεύτερο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε σκετς, μουσική και αρβανίτικα τραγούδια. Το σκετς ήταν κείμενο στην αρβανίτικη γλώσσα από τη Βιλιώτισσα Δασκάλα τη Γιώτα Κατσαρού (απεβ. 2014). Περιελάμβανε έναν διάλογο μεταξύ δύο γυναικών, της Μαριγώς και της Κατίγκως, που απεικόνιζαν τυπικούς χαρακτήρες της χωρικής, η μία καλοκάγαθη, και η άλλη χαιρέκακη και κουτσομπόλα, ρόλους που απέδωσαν με μοναδικό τρόπο και υποκριτική ικανότητα η Κούλα Καραΐσκου και η Κική Μακρυνόρη.

Στη συνέχεια ακούστηκαν αρβανίτικα τραγούδια, κάποια εκ των οποίων άγνωστα και αδημοσίευτα, που ερμήνευσαν η Κούλα ΚαραΐσκουΤο ντιβάνι» και το τραγούδι της Γκούρας «Μπομπο το Μαριγώ») και η Ζηνοβία Μπότση (το τραγούδι του γάμου «ωρε μιρ ώρα καλή» και το σατυρικό νανούρισμα «αλουλουλουλά»), με μετάφραση των στίχων στα Ελληνικά που απάγγειλε πολύ γλαφυρά η Βιβή Βάππα. Η εκδήλωση έκλεισε με σπάνια αρβανίτικα τραγούδια («καμ νιε λούλεζ», «βρέστα», «κακομοίρι Γερμενό», «τσάιτα βου», «πούλε», «λούλε σιγκεργιαννιότε») με συνοδεία μουσικής σε μοναδική εκτέλεση από τον Άρη Μακρυνόρη (ακορντεόν και τραγούδι) και τον Γιάννη Μεϊντάνη (κλαρίνο), τους οποίους αποθέωσε το κοινό και στήθηκε χορός.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, η Δήμαρχος Γιάννα Κριεκούκη, η Αντιδήμαρχος Αγγελική Παπακωνσταντίνου, ο Ιερέας της ενορίας Βιλίων Πατήρ Χριστοφόρος και πλήθος κόσμου, καθώς και επισκέπτες από την Αθήνα και μακρινές περιοχές που ήρθαν για το σκοπό αυτό στη γενέτειρά τους τα Βίλια. Επιθυμία για επανάληψη της εκδήλωσης από την ίδια πρωτοβουλία πολιτών και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα εκδηλώθηκε τόσο από τη Δημοτική Αρχή Μάνδρας-Ειδυλλίας, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής για παρουσίαση στις περιοχές της Μεσογαίας, καθώς επίσης και η ανάγκη καταγραφής και διάσωσης της αρβανίτικης προφορικής παράδοσης. Οι διοργανωτές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου Πάρη Κορωναίο για τη διάθεση της αίθουσας και τον Τέλη Μπότση για την παραχώρηση της μικροφωνικής του σχολείου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα