ΕλΕΔΑ: Το λιντσάρισμα του Γιάννη Μπουτάρη ήταν επίθεση από εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες

0

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης ήρθε να μας θυμίσει ότι η οργανωμένη και υποκινούμενη φασιστική βία συνιστά υπαρκτή και μόνιμη απειλή για τη δημοκρατία», επισημαίνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), καταδικάζοντας την επιθέση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη.

Ακόμη, η ΕλΕΔΑ υπογραμμίζει: «Το λιντσάρισμα του Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν μια τάχα «ακραία πλην αυθόρμητη» αντίδραση απλών παρευρισκομένων. Πρόκειται για επίθεση από εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες που είχαν στοχοποιήσει τον δήμαρχο για τις απόψεις του, είτε αυτές αφορούν την διεθνή θέση της χώρας είτε την αποδοχή της ετερότητας. Η καταπολέμηση του εθνικισμού, η αποδόμηση των εθνικών μύθων, η μάχη κατά του αντισημιτισμού, της ομοφοβίας και γενικότερα του ρατσισμού αποτελούν διαχρονικά κόκκινο πανί για τους ακροδεξιούς εχθρούς της δημοκρατίας».

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η άμεση ταυτοποίηση και σύλληψη όλων των φυσικών αυτουργών της επίθεσης πρέπει να αποτελέσει την πρώτη αντίδραση της πολιτείας. Πρέπει όμως να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες όσων ήταν υπεύθυνοι για τα μέτρα τάξης καθώς και των διοργανωτών. Πρέπει επίσης να απομονωθούν όσοι με τον δημόσιο λόγο τους συστηματικά καλλιεργούν το κλίμα μίσους και δυσανεξίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τέτοιες επιθέσεις».

Καταλήγοντας η ΕλΕΔΑ, απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα «να απομονώσουν και να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τους φορείς του εθνοφυλετισμού, καθώς και κάθε μορφή βίας που αποσκοπεί στον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και την αναγόρευση κάθε αντιπάλου ή όποιου διαφωνεί σε εχθρό ή προδότη, γιατί στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατικής ομαλότητας».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα