Ιδρύεται το ‘Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης’ για Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη

0

Πηγή: https://www.energia.gr

Την ίδρυση του ‘Ταμείου δίκαιης μετάβασης’ για τη στήριξη της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης κατά τη μετάβασή τους σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης, ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

«Η ελληνική μέρα περιβάλλοντος αφιερώνεται στη συγκρότηση του ελληνικού χρηματοδοτικού μέσου με αρχικό προϋπολογισμό εξήντα εκατ. ευρώ», το οποίο θα αφορά τα έτη 2018 έως και το 2020, υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Τα χρήματα θα προέρχονται από τον πλειστηριασμό του συστήματος δικαιωμάτων εμπορίας των αερίων του θερμοκηπίου και όπως ανέφερε «για πρώτη φορά θα κατευθύνονται στις περιοχές που θα πληγούν από την μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας». Υπενθύμισε, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα χρήματα του χρηματιστηρίου των ρύπων του θερμοκηπίου χρηματοδοτούσαν τον ελλειμματικό προϋπολογισμό των ΑΠΕ και τόνισε ότι «είμαστε περήφανοι που ως κυβέρνηση καταφέραμε να αλλάξουμε αυτήν την πρακτική».

Όπως σημείωσε, η ίδρυση του ελληνικού ταμείου δίκαιης μετάβασης είναι μια πρωτοπορία, καθώς είναι το πρώτο ταμείο που δημιουργείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο «σε ένα μήνα από σήμερα θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση με τον Γιώργο Σταθάκη που θα ρυθμίζει το πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ταμείου για τα επόμενα τρία χρόνια».

Διευκρίνισε ότι η διάθεση του πόρου και το διαχειριστικό πλαίσιο θα ανήκει στην πολιτεία, ενώ ο άμεσος στόχος του προγράμματος είναι «να χρηματοδοτήσουμε την κυκλική οικονομία, την δημιουργία μακροχρόνιων θέσεων εργασίας με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χωρίς απόβλητα. Το χρηματοδοτικό εργαλείο του ταμείου θα συνεργάζεται με όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα της πολιτείας τον αναπτυξιακό νόμο το πράσινο ταμείο, την ευφυή επιχειρηματικότητα και θα συνδέεται με τις χρηματοδοτικές καινοτομίες που ‘τρέχουν’ στο πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής».

Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα της ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων και όπως υπογράμμισε ο κ . Φάμελλος, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι «να χρηματοδοτήσουμε κατά προτεραιότητα την πρώτη ενεργειακή κοινότητα που θα δραστηριοποιείται σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας». Ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα και για χρονικό διάστημα έως τις 10 Ιουλίου «θα αναρτηθούν σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις μας για την λειτουργία του ταμείου», κάλεσε τους φορείς και τους πολίτες να συμμετέχουν στην διαβούλευση, σημειώνοντας ότι «επιθυμούμε να σας ακούσουμε χωρίς αποκλεισμούς ώστε πολύ γρήγορα να υπάρξουν αποτελέσματα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «το στοίχημα όλων είναι οι προτάσεις που θα υιοθετήσουμε να φέρνουν παραδείγματα από το μέλλον».

Απαντώντας σε ερωτήσεις αυτοδιοικητικών, εξήγησε ότι τα χρήματα που προέρχονται από το ταμείο μετάβασης «δεν θα συσχετίζονται σε καμία περίπτωση με το λιγνιτόσημο 1,4%» που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και «δε θα συνδέονται σε καμία περίπτωση με το ειδικό εκπτωτικό τιμολόγιο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος» που καθιερώθηκε για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη.

«Η μεταλιγνιτική εποχή έχει αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή υπόθεση, δεν είμαστε μόνοι μας και αυτό έγινε χάριν στην προσπάθεια που καταβάλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο στις επαφές μας στην ευρωπαϊκή επιτροπή όσο και το ευρωκοινοβούλιο», τόνισε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, επαινώντας, ταυτόχρονα, την αποτελεσματική συνεργασία των φορέων της περιοχής και την αποφασιστική συμβολή του τεχνοκρατικού δυναμικού της των τοπικών επιστημόνων που εργάστηκαν, ώστε να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αρχική χρηματοδότηση της υποστήριξης του σχεδίου. Ανέφερε, ακόμη, ότι σχεδιάζεται η κατάρτιση ενός περιφερειακού φακέλου έργων προτεραιότητας με στόχο «κάθε θέση εργασίας που θα χάνεται στη περιοχή να αναπληρώνεται άμεσα».

«Ήταν ο μοναδικός υπουργός της κυβέρνησης που στήριξε αμέσως την ιδέα του ταμείου δίκαιης μετάβασης για την περιοχή μας», τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, αναφερόμενος στον κ. Φάμελλο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι εν αντιθέσει με άλλους ήταν αυτός που αφουγκράστηκε την πρόταση των ενεργειακών δήμων για χρηματοδότηση του ταμείου δίκαιης μετάβασης από τα δικαιώματα του χρηματιστηρίου των ρύπων του θερμοκηπίου. «Μένει να δούμε τις τελικές ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης», κατέλεξε ο δήμαρχος Κοζάνης.

Τον κίνδυνο τα εδάφη που έχουν απαλλοτριωθεί από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ να μην μπορέσουν να αποκατασταθούν, επεσήμανε ο πρόεδρος του δικτύου ενεργειακών δήμων και δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, την σημασία των κοινών ενεργειών ώστε η περιοχή «να αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο».

«Πάμε σε ένα καθεστώς βίαιης μετάβασης και όχι δίκαιης μετάβασης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, αφού – όπως υπογράμμισε – «η Ευρώπη επιβάλλει την μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας στην χώρα μας», ενώ χαιρέτισε την απόφαση του υπουργείου, με την οποία εθνικοί πόροι έρχονται στην περιοχή για να χρηματοδοτήσουν επενδυτικές δραστηριότητες.

Στην εκδήλωση – συζήτηση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ από την Κοζάνη και τη Φλώρινα, οι δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών επιμελητηρίων και πολίτες.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα